General Knowledge

World Geography Multiple Choice Questions with answer: Set 4

1.            The minor planets revolving between the orbits of Jupiter and Mars are called

A.            Novas

B.            Comets

C.            Meteors

D.            Asteroids

Answer:  D

 

2.            The lowermost and the oldest epoch of the Tertiary Period of geologic time is

A.            Pliocene

B.            Palaeozoic

C.            Holocene

D.            Palaeocene

Answer:  D

 

3.            The luminous coloured ring, surrounding the sun is called the

A.            nebula

B.            comet

C.            asteroid

D.            corona

Answer:  D

 

4.            The longest ship canal in the world is the

A.            St. Laurence Seaway (USA and Canada)

B.            Suez canal, Egypt

C.            Kiel canal, Germany

D.            Panama canal, Central America

Answer:  A

 

5.            The major geological events of the Palaeozoic era include

A.            Caledonian mountain rise, life comes ashore

B.            Appalachians and Central European mountains come up

C.            both (a) and (b)

D.            None of the above

Answer:  C

 

6.            The major events of Pre-Cambrian era include

A.            formation of crust, continents and oceans

B.            formation of crust, birth of oldest known rock, origin of life

C.            formation of present day atmosphere

D.            All of the above.

Answer:  D

 

7.            The meridian passing through London is called the

A.            equator

B.            Tropic of Cancer

C.            Prime Meridian of 0º Meridian

D.            Tropic of Capricorn

Answer:  C

 

8.            The most recent era of the geological time scale is

A.            Mesozoic

B.            cenozoic

C.            Triassic

D.            paleocene

Answer:  B

 

9.            The low heating capacity of which of the types of coal reduces its value as an industrial fuel?

A.            Anthracite

B.            Bituminous coal

C.            Lignite

D.            Peat

Answer:  D

 

10.          The most important factor that is affecting all the chemical weathering processes is

A.            vegetation

B.            topography

C.            climate

D.            None of the above

Answer:  C

 

11.          The longest river in the Common wealth of independent states is the

A.            Irtysh river

B.            Ob river

C.            Yenisei river

D.            Volga river

Answer:  D

 

12.          The monsoon climatic regions are

A.            South-east Asia including Australia, Africa, America

B.            Europe and South America

C.            Asia, Africa and Antarctica

D.            None of the above

Answer:  A

 

13.          The main vegetation of the steppe type climatic regions is

A.            evergreen forests

B.            evergreen deciduous forests

C.            large grasslands

D.            coniferous forests

Answer:  C

 

14.          The minerals of sulphide group are

A.            Cinnabar

B.            Pyrite

C.            Galena

D.            All of the above

Answer:  D

 

15.          The major crude oil markets are the

A.            Middle East regions

B.            far east regions

C.            both (a) and (b)

D.            None of the above

Answer:  C

 

16.          The most important force that provide resistance to particles towards entertainment is

A.            frictional resistance

B.            particle cohesive bonds

C.            particle adhesive bonds

D.            momentum

Answer:  A

 

17.          The metamorphism which involves the chemical replacement of elements in rock minerals when gases and liquids permute into bedrock is called

A.            metasomatic metamorphism

B.            dynamic metamorphism

C.            thermal metamorphism

D.            contact metamorphism

Answer:  A

 

18.          The magnetosphere becomes unstable during the magnetic storms during a period of

A.            initial phase

B.            storm sudden commencement phase

C.            main phase

D.            None of the above

Answer:  C

 

19.          The major cause of species extinction is

A.            agricultural activities

B.            extraction (including mining, fishing, logging)

C.            development (human settlements, industry)

D.            habitat loss and degradation

Answer:  D

 

20.          The major crops found in Sudan are

A.            rice, barley, bananas, cocoa

B.            maize, cotton, bananas, groundnut

C.            bajra, oats, tobacco

D.            wool, wine, jute

Answer:  B

 

21.          The most pleasant elements i.e. summer temperatures rarely above 40º and winters are fairly mild, occur in the

A.            tropical mid-latitude zone

B.            sub-tropical latitude zone

C.            temperature mid-latitude zone

D.            sub-temperature latitude zone

Answer:  C

 

22.          The movement of particles by rolling, sliding and shuffling along the eroded surface is called

A.            saltation

B.            suspension

C.            traction

D.            solution

Answer:  C

 

23.          Which of the following is an igneous rock?

A.            Granite

B.            Limestone

C.            Slate

D.            Quartzite

Answer:  A

 

24.          The main dividing line between the geological regions of the Indo Gangetic plain and the peninsula is

A.            the Vindhya range

B.            the Aravallis

C.            the Nilgiri hills

D.            the Satpwas

Answer:  A

 

25.          The mean basin area of successive ordered streams formed a linear relationship when graphed. This statement is given by

A.            morph metric analysis

B.            law of drainage composition

C.            law of basin areas

D.            None of the above

Answer:  C

You are here: Home GK World Geography World Geography Multiple Choice Questions with answer: Set 4