General Knowledge

Multiple Choice Question on Introduction to Technology: Set 1

1.            In which decade was the American Institute of Electrical Engineers (AIEE) founded?

A.            1850s

B.            1880s

C.            1930s

D.            1950s

Answer: B

 

2.            What is part of a database that holds only one type of information?

A.            Report

B.            Field

C.            Record

D.            File

Answer: B

 

3.            'OS' computer abbreviation usually means ?

A.            Order of Significance

B.            Open Software

C.            Operating System

D.            Optical Sensor

Answer: C

 

4.            In which decade with the first transatlantic radio broadcast occur?

A.            1850s

B.            1860s

C.            1870s

D.            1900s

Answer: D

 

5.            '.MOV' extension refers usually to what kind of file?

A.            Image file

B.            Animation/movie file

C.            Audio file

D.            MS Office document

Answer: B

 

6.            In which decade was the SPICE simulator introduced?

A.            1950s

B.            1960s

C.            1970s

D.            1980s

Answer: C

 

7.            Most modern TV's draw power even if turned off. The circuit the power is used in does what function?

A.            Sound

B.            Remote control

C.            Color balance

D.            High voltage

Answer: B

 

8.            Which is a type of Electrically-Erasable Programmable Read-Only Memory?

A.            Flash

B.            Flange

C.            Fury

D.            FRAM

Answer: A

 

9.            The purpose of choke in tube light is ?

A.            To decrease the current

B.            To increase the current

C.            To decrease the voltage momentarily

D.            To increase the voltage momentarily

Answer: D

 

10.          '.MPG' extension refers usually to what kind of file?

A.            WordPerfect Document file

B.            MS Office document

C.            Animation/movie file

D.            Image file

Answer: C

 

11.          Who is largely responsible for breaking the German Enigma codes, created a test that provided a foundation for artificial intelligence?

A.            Alan Turing

B.            Jeff Bezos

C.            George Boole

D.            Charles Babbage

Answer: A

 

12.          Who developed Yahoo?

A.            Dennis Ritchie & Ken Thompson

B.            David Filo & Jerry Yang

C.            Vint Cerf & Robert Kahn

D.            Steve Case & Jeff Bezos

Answer: B

 

13.          Made from a variety of materials, such as carbon, which inhibits the flow of current...?

A.            Choke

B.            Inductor

C.            Resistor

D.            Capacitor

Answer: C

 

14.          The most common format for a home video recorder is VHS. VHS stands for...?

A.            Video Home System

B.            Very high speed

C.            Video horizontal standard

D.            Voltage house standard

Answer: A

 

15.          What does VVVF stand for?

A.            Variant Voltage Vile Frequency

B.            Variable Velocity Variable Fun

C.            Very Very Vicious Frequency

D.            Variable Voltage Variable Frequency

Answer: D

 

16.          What frequency range is the High Frequency band?

A.            100 kHz

B.            1 GHz

C.            30 to 300 MHz

D.            3 to 30 MHz

Answer: D

 

17.          The first step to getting output from a laser is to excite an active medium. What is this process called?

A.            Pumping

B.            Exciting

C.            Priming

D.            Raising

Answer: A

 

18.          What is the relationship between resistivity r and conductivity s?

A.            R = s2

B.            R = s

C.            R > s

D.            R = 1/s

Answer: D

 

19.          Which motor is NOT suitable for use as a DC machine?

A.            Permanent magnet motor

B.            Series motor

C.            Squirrel cage motor

D.            Synchronous motor

Answer: C

 

20.          A given signal's second harmonic is twice the given signal's __________ frequency...?

A.            Fourier

B.            Foundation

C.            Fundamental

D.            Field

Answer: C

 

21.          In which year was MIDI(dress) introduced?

A.            1987

B.            1983

C.            1973

D.            1977

Answer: B

 

22.          What does the term PLC stand for?

A.            Programmable Lift Computer

B.            Program List Control

C.            Programmable Logic Controller

D.            Piezo Lamp Connector

Answer: C

 

23.          When measuring the characteristics of a small-signal amplifier, say for a radio receiver, one might be concerned with its "Noise..."?

A.            Fundamental

B.            Fall

C.            Force

D.            Figure

Answer: D

 

24.          'DB' computer abbreviation usually means ?

A.            Database

B.            Double Byte

C.            Data Block

D.            Driver Boot

Answer: A

 

25.          '.INI' extension refers usually to what kind of file?

A.            Image file

B.            System file

C.            Hypertext related file

D.            Image Color Matching Profile file

Answer: B

 

26.          The sampling rate, (how many samples per second are stored) for a CD is...?

A.            48.4 kHz

B.            22,050 Hz

C.            44.1 kHz

D.            48 kHz

Answer: C

 

27.          Who created Pretty Good Privacy (PGP)?

A.            Phil Zimmermann

B.            Tim Berners-Lee

C.            Marc Andreessen

D.            Ken Thompson

Answer: A

 

28.          What do we call a network whose elements may be separated by some distance? It usually involves two or more small networks and dedicated high-speed telephone lines.

A.            URL (Universal Resource Locator)

B.            LAN (Local Area Network)

C.            WAN (Wide Area Network)

D.            World Wide Web

Answer: C

 

29.          After the first photons of light are produced, which process is responsible for amplification of the light?

A.            Blackbody radiation

B.            Stimulated emission

C.            Planck's radiation

D.            Einstein oscillation

Answer: B

 

30.          Which is NOT an acceptable method of distributing small power outlets throughout an open plan office area?

A.            Power Poles

B.            Power Skirting

C.            Flush Floor Ducting

D.            Extension Cords

Answer: D

 

31.          Sometimes computers and cache registers in a foodmart are connected to a UPS system. What does UPS mean?

A.            United Parcel Service

B.            Uniform Product Support

C.            Under Paneling Storage

D.            Uninterruptable Power Supply

Answer: D

 

32.          Who co-founded Hotmail in 1996 and then sold the company to Microsoft?

A.            Shawn Fanning

B.            Ada Byron Lovelace

C.            Sabeer Bhatia

D.            Ray Tomlinson

Answer: C

 

33.          '.TMP' extension refers usually to what kind of file?

A.            Compressed Archive file

B.            Image file

C.            Temporary file

D.            Audio file

Answer: C

 

34.          In the UK, what type of installation requires a fireman's switch?

A.            Neon Lighting

B.            High Pressure Sodium Lighting

C.            Water Features

D.            Hotel Rooms

Answer: A

You are here: Home GK Technology Multiple Choice Question on Introduction to Technology: Set 1