General Knowledge

Multiple Choice Question on Introduction to Technology: Set 2

1.            The electromagnetic coils on the neck of the picture tube or tubes which pull the electron beam from side to side and up and down are called a...?

A.            Transformer

B.            Yoke

C.            Capacitor

D.            Diode

Answer: B

 

2.            In the United States the television broadcast standard is...?

A.            PAL

B.            NTSC

C.            SECAM

D.            RGB

Answer: B

 

3.            In a color television set using a picture tube a high voltage is used to accelerate electron beams to light the screen. That voltage is about...?

A.            500 volts

B.            5 thousand volts

C.            25 thousand volts

D.            100 thousand volts

Answer: C

 

4.            The transformer that develops the high voltage in a home television is commonly called a...?

A.            Tesla coil

B.            Flyback

C.            Yoke

D.            Van de Graaf

Answer: B

 

5.            Which consists of two plates separated by a dielectric and can store a charge?

A.            Inductor

B.            Capacitor

C.            Transistor

D.            Relay

Answer: B

 

6.            What do we call a collection of two or more computers that are located within a limited distance of each other and that are connected to each other directly or indirectly?

A.            Inernet

B.            Interanet

C.            Local Area Network

D.            Wide Area Network

Answer: C

 

7.            '.JPG' extension refers usually to what kind of file?

A.            System file

B.            Animation/movie file

C.            MS Encarta document

D.            Image file

Answer: D

 

8.            What does AM mean?

A.            Angelo marconi

B.            Anno median

C.            Amplitude modulation

D.            Amperes

Answer: C

 

9.            In what year was the "@" chosen for its use in e-mail addresses?

A.            1976

B.            1972

C.            1980

D.            1984

Answer: B

 

10.          '.TXT' extension refers usually to what kind of file?

A.            Text File

B.            Image file

C.            Audio file

D.            Adobe Acrobat file

Answer: A

 

11.          What was the first ARPANET message?

A.            "lo"

B.            "hello world"

C.            "mary had a little lamb"

D.            "cyberspace, the final frontier"

Answer: A

 

12.          The NTSC (National Television Standards Committee) is also used in the country of...?

A.            Japan

B.            France

C.            Germany

D.            England

Answer: A

 

13.          "FET" is a type of transistor, Its full name is ________ Effect Transistor...?

A.            Field

B.            Factor

C.            Flash

D.            Force

Answer: A

 

14.          What are three types of lasers?

A.            Gas, metal vapor, rock

B.            Pointer, diode, CD

C.            Diode, inverted, pointer

D.            Gas, solid state, diode

Answer: D

 

15.          What will a UPS be used for in a building?

A.            To provide power to essential equipment

B.            To monitor building electricity use

C.            To carry messages between departments

D.            To control lighting and power systems

Answer: A

 

16.          Who built the world's first binary digit computer: Z1...?

A.            Konrad Zuse

B.            Ken Thompson

C.            Alan Turing

D.            George Boole

Answer: A

 

17.          Compact discs, (according to the original CD specifications) hold how many minutes of music?

A.            74 mins

B.            56 mins

C.            60 mins

D.            90 mins

Answer: A

 

18.          Once the active medium is excited, the first photons of light are produced by which physical process?

A.            Blackbody radiation

B.            Spontaneous emission

C.            Synchrotron radiation

D.            Planck‚Äôs oscillation

Answer: B

 

19.          'DTP' computer abbreviation usually means ?

A.            Digital Transmission Protocol

B.            DeskTop Publishing

C.            Data Type Programming

D.            Document Type Processing

Answer: B

 

20.          The average power (in watts) used by a 20 to 25 inch home color television is...?

A.            70-100

B.            25-50

C.            500-800

D.            Over 1000

Answer: A

 

21.          What does AC and DC stand for in the electrical field?

A.            Alternating Current and Direct Current

B.            A Rock Band from Australia

C.            Average Current and Discharged Capacitor

D.            Atlantic City and District of Columbia

Answer: A

 

22.          In which decade was the ARRL founded?

A.            1940s

B.            1930s

C.            1920s

D.            1910s

Answer: D

 

23.          'CD' computer abbreviation usually means ?

A.            Command Description

B.            Change Data

C.            Copy Density

D.            Compact Disc

Answer: D

 

24.          '.BAK' extension refers usually to what kind of file?

A.            Backup file

B.            Audio file

C.            Animation/movie file

D.            MS Encarta document

Answer: A

 

25.          Where is the headquarters of Intel located?

A.            Redmond, Washington

B.            Tucson, Arizona

C.            Santa Clara, California

D.            Richmond, Virginia

Answer: C

 

26.          Who co-created the UNIX operating system in 1969 with Dennis Ritchie?

A.            Bjarne Stroustrup

B.            Steve Wozniak

C.            Ken Thompson

D.            Niklaus Wirth

Answer: C

 

27.          Voltage is sometimes referred to as EMF, or Electromotive...?

A.            Field

B.            Factor

C.            Flash

D.            Force

Answer: D

 

28.          What does AM mean?

A.            Angelo Marconi

B.            Anno median

C.            Amplitude modulation

D.            Amperes

Answer: C

 

29.          '.BAT' extension refers usually to what kind of file?

A.            Compressed Archive file

B.            System file

C.            Audio file

D.            Backup file

Answer: B

 

30.          What is the term to ask the computer to put information in order numerically or alphabetically?

A.            Crop

B.            Report

C.            Record

D.            Sort

Answer: D

 

31.          The input used by an antenna or cable to a TV set uses frequencies called...?

A.            IF

B.            RF

C.            AF

D.            SAP

Answer: B

 

32.          Larger buildings may be supplied with a medium voltage electricity supply, and will required a substation or mini-sub. What is the main item of equipment contained in these?

A.            Transformer

B.            Transponder

C.            Transducer

D.            Converter

Answer: A

 

33.          What was the active medium used in the first working laser ever constructed?

A.            A diamond block

B.            Helium-neon gas

C.            A ruby rod

D.            Carbon dioxide gas

Answer: C

 

34.          What does EPROM stand for?

A.            Electric Programmable Read Only Memory

B.            Erasable Programmable Read Only Memory

C.            Evaluable Philotic Random Optic Memory

D.            Every Person Requires One Mind

Answer: B

You are here: Home GK Technology Multiple Choice Question on Introduction to Technology: Set 2