Exam Preparation Materials for Bank PO Exam

General Awareness Question of Previous Year Bank Probationary Officers Exam

1. Which of the following is/are the objective(s) of Free Trade Agreement, India has done with many countries ?

1. To provide support to entrepreneurs for setting up new projects in tiny/SSI sector.

2. For undertaking expansion of business.

3. To support technology up-gradation.

(A) Only 1 and 2

(B) Only 2 and 3

(C) All 1, 2 and 3

(D) Only 1 and 3

(E) None of these

Ans : (C)

 

2. Which of the following organisations issue the rules of global trade ?

(A) World Bank

(B) World Trade Organisation

(C) Foreign Exchange Dealers’ Association

(D) Directorate General and Foreign Trade

(E) None of these

Ans : (B)

 

3. One single statement that depicts the financial position of a bank and/or business enterprise at a given point of time is called—

(A) Statement of product details

(B) Reconciliation Statement

(C) Balance Sheet

(D) Quarterly returns submitted to RBI

(E) Trading and manufacturing account

Ans : (C)

 

 

4. Banks borrow money from the RBI on which of the following rates ?

(A) Reverse Repo Rate

(B) Repo Rate

(C) SLR

(D) CRR

(E) Savings Rate

Ans : (B)

 

5. The Reverse mortgage scheme is launched to give benefit to which of the following groups of society ?

(A) Govt. employees

(B) Senior Citizens

(C) Unemployed youth

(D) War widows

(E) None of these

Ans : (B)

 

6. What does the letter ‘M’ depict in the term SME as used in the financial world ?

(A) Maximum

(B) Medium

(C) Mercantile

(D) Mutual

(E) Ministry

Ans : (B)

 

7. One of the major challenges banking industry is facing these days is deliberate efforts of some people to bring money earned through illegal activities in circulation. Which of the following acts is passed to prevent this activity ?

(A) Payment & Settlements Act

(B) Banking Regulation Act

(C) Negotiable Instrument Act

(D) Narcotics and Psychotropic Substance Act

(E) Prevention of Money laundering Act

Ans : (E)

 

8. Which of the following organizations provides guarantee to the exporters ?

(A) Exim Bank

(B) Export Credit Guarantee Corporation

(C) Director General Foreign Trade

(D) Reserve Bank of India

(E) Registrar of companies

Ans : (B)

 

9. Which of the following terms is not used in Banking World ?

(A) Credit

(B) Rate

(C) Financial Status

(D) Discount

(E) Absolute zero

Ans : (E)

 

10. What is the full form of IRR as used in banking/financial sectors ?

(A) Internal Rate of Return

(B) Internal Revaluation Reserve

(C) Investment Reserve Ratio

(D) Internal Risk Return

(E) None of the above

Ans : (A)

 

11. Which of the following organisations provides credit history of the borrowers ?

(A) CIBIL

(B) ARCIL

(C) SEBI

(D) RBI

(E) CCIL

Ans : (A)

 

12. Banks need liquidity to meet which of the following objectives of banking ?

1.Meet deposit withdrawal

2.Fund loan demands

3.Maintain public confidence

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Only 1 and 2

(E) Only 2 and 3

Ans : (D)

 

13. According to latest Economic Survey, which of the following sectors will provide largest share to Indian economy in the days to come?

(A) Agriculture

(B) Industry

(C) Services

(D) Exports

(E) None of these

Ans : (C)

 

14. Which one of the following group represents key industries ?

1. Crude oil, electricity

2. Petroleum refining and finished steel

3. Cement and coal

(A) Only group 1

(B) Only group 2

(C) Only groups 1 and 2

(D) Only group 3

(E) All groups 1, 2 and 3

Ans : (E)

 

15. Which one of the following is covered in the list of services for service tax purposes ?

1. Insurance/health services

2. Hotel accommodation/air travel services

3. Money changers/legal services

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 and 3

(E) All 1, 2 and 3

Ans : (E)

 

16. Which of the following agencies is providing Unique Identity Cards to all Indian Residents ?

(A) Election Commission of India

(B) Ministry Foreign Affairs

(C) Govt. of Maharashtra

(D) Border Secutiry Force

(E) None of these

Ans : (A)

 

17. Vikram Pandit is associated with which of the following banks ?

(A) Yes Bank

(B) ICICI Bank

(C) Citigroup

(D) HSBC

(E) State Bank of India

Ans : (C)

 

18. Banks make frequent changes in their product profile including introduction of new products etc. This is called—

(A) Product Control

(B) Product enhancement

(C) Product marketing

(D) Product enrichment

(E) None of these

Ans : (B)

 

19. Banking and financial services, all over the world, are regulated usually by Monetary Authority of the land. Who controls this function in India?

(A) Ministry of Finance

(B) SEBI

(C) RBI

(D) IRDA

(E) FEDAI

Ans : (C)

 

20. As per guidelines of the RBI, banks are to provide appropriate banking facilities to habitations having population in excess of 2000 by which year ?

(A) 2011

(B) 2012

(C) 2015

(D) 2016

(E) None of these

Ans : (B)

 

21. Which one of the following is the target fixed for maintaining fiscal deficit in the Union Budget of India ?

(A) 4.6 per cent of total budget

(B) 4.6 per cent of GDP

(C) 3.6 per cent of total budget

(D) 3.6 per cent of GDP

(E) None of these

Ans : (B)

 

22. FIMMDA stands for—

(A) Foreign Investment Markets & Derivatives Market Association

(B) Fixed Income Money Markets and Derivatives Association

(C) Fixed Income and Money Market Development Association

(D) Floating Income and Money Markets Derivative Assets

(E) None of these

Ans : (B)

 

23. On which one of the following issues, a group of top business leaders and other eminent citizens have expressed their concern to the Govt. of India ?

(A) Corporate Governance

(B) Fiscal deficit

(C) Inflation

(D) Governance deficit

(E) None of these

Ans : (C)

 

24. Nobel Laureate Muhammed Yunus belongs to which one of the following countries ?

(A) Sri Lanka

(B) Pakistan

(C) Maldives

(D) Bangladesh

(E) None of these

Ans : (D)

 

25. Who is the author of the book ‘Darkness At Noon’ ?

(A) V. S. Naipaul

(B) Chetan Bhagat

(C) Arthur Koestler

(D) Vikram Seth

(E) None of these

Ans : (C)

 

26. For which one of the following purposes, Mega Food Parks scheme was introduced by the Government of India ?

(A) To provide better price to farmers

(B) To improve the productivity of food crops

(C) To control the prices of food items

(D) To avoid wastage of fruits and vegetables stored for export

(E) None of these

Ans : (A)

 

27. Which of the following terms is not used in banking ?

(A) Debit Card

(B) Credit Card

(C) Kisan Card

(D) ELISA Test

(E) None of these

Ans : (D)

 

28. Which of the following is the reason, owing to which Government charges export duty on some export items ?

(A) It is to get benefit of high international prices

(B) To improve the tax collection targets

(C) It is as per international practices

(D) To ensure the smooth availability of the items in India

(E) None of these

Ans : (D)

 

29. Pipavav Port is located in which of the following States ?

(A) Odisha

(B) Andhra Pradesh

(C) Tamil Nadu

(D) Gujarat

(E) West Bengal

Ans : (D)

 

30. Which of the following is/are the objective(s) of our monetary policy ?

1. Anchor inflation expectations

2. Actively manage liquidity

3. Maintain interest rate regime consistent with price output and financial stability

(A) Only 1

(B) All 1, 2 and 3

(C) Both 1 and 3

(D) Only 2

(E) None of these

Ans : (C)

 

31. With which one of the following fields was Pandit Bhimsen Joshi associated ?

(A) Dance

(B) Music

(C) Short-story writing

(D) Novels

(E) None of these

Ans : (B)

 

32. For which of the following purposes, RBI has constituted a Working Group with Shri Deepak Mohanty as Chairman ?

(A) Deregulation of primary markets

(B) Deregulation of secondary markets

(C) Deregulation of Savings Bank Rates

(D) Introduction of Base Rate

(E) None of these

Ans : (D)

 

33. Who is Kapil Sibal ?

(A) Coal Minister of India

(B) Civil Aviation Minister of India

(C) Telecom Minister of India

(D) Economic Advisor to Prime Minister of India

(E) None of these

Ans : (C)

 

34. Which of the following will set up core banking infrastructure for rural banks ?

(A) SIDBI

(B) IBA

(C) RBI

(D) SBI

(E) NABARD

Ans : (E)

 

35. Colonel Muammar al Gaddafi is associated with which one of the following countries ?

(A) Libya

(B) Beharin

(C) Yemen

(D) Tunisia

(E) None of these

Ans : (A)

 

36. What is Gross Domestic Product ?

(A) It is the cost of production of all final goods and services made in the country

(B) It is the cost of services made within the borders of a country in a year

(C) It is the market value of all final goods and services made in the country

(D) It is the market value of all final goods and services made within the borders of a country in a year

(E) None of these

Ans : (D)

 

37. Which of the following metals is used for generation of Nuclear Power ?

(A) Silver

(B) Gold

(C) Uranium

(D) Copper

(E) Barium

Ans : (C)

 

38. In which one of the following States, India’s first Islamic Bank is proposed to be set up ?

(A) Kerala

(B) Tamil Nadu

(C) Odisha

(D) Bihar

(E) None of these

Ans : (A)

 

39. In which one of the following States, Niyamgiri Bauxite Mining Project is proposed to be set ?

(A) Odisha

(B) Jharkhand

(C) West Bengal

(D) Bihar

(E) Chhattisgarh

Ans : (A)

 

40. Which of the following terms is not used in Economics ?

(A) Demand and Supply

(B) Ad Valoram Tax

(C) Break even

(D) HIV positive

(E) Cost benefit analysis

Ans : (D)

 

41. For which one of the following reasons Finance Minister denied entry of NRI funds for infra bonds ?

(A) It will bring in more liquidity in the country

(B) NRIs can withdraw their funds any time

(C) It will bring interest burden on the country

(D) It could lead to losses at the time of redemption because of fluctuations in the Indian Currency

(E) None of these

Ans : (B)

 

42. What is ‘financial inclusion’ ?

1. Easy access to bank accounts for safe parking of savings

2. Availability of cheap credits through appropriately designed loans for poor and low income households and small entrepreneurs

3. Availability of basic financial products like insurance

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) Both 1 and 2

(E) All 1, 2 and 3

Ans : (B)

 

43. According to the Securities and Insurance Laws (Amendment) Bill 2010, who amongst the following will be Vice-Chairman of joint commission to resolve differences amongst the financial regulators ?

(A) Finance Minsiter, GOI

(B) Deputy Chairman, Planning Commission

(C) SEBI Chairman

(D) Chairman, Central Vigilance Commission

(E) RBI, Governor

Ans : (E)

 

44. Which of the following terms is used in Economics ?

(A) Keynesian

(B) Adsorption

(C) Affinity Matrix

(D) Gene Flow

(E) None of these

Ans : (A)

 

45. Which one of the following is the directive given to the Govt. of India in the Financial Stability Report submitted to it ?

(A) Focus on financial consistency

(B) To reduce fiscal deficit

(C) To ensure GDP growth

(D) To reduce revenue deficit

(E) None of these

Ans : (B)

 

46. In which one of the following States, Jangi-Thopon and Thopon-Powari Power Projects are proposed to be set up ?

(A) J & K

(B) H. P.

(C) U. P.

(D) Manipur

(E) Meghalaya

Ans : (B)

 

47. Which one of the following is the proposal under the Food Security Law ?

(A) To provide 25 kg of food-grains to ration card holders

(B) To provide 25 kg of food-grains to targeted beneficiaries

(C) To provide 35 kg of food-grains to ration card holders

(D) To provide 35 kg of food-grains to targeted beneficiaries

(E) None of these

Ans : (C)

 

48. Which one of the following are key policy rates used by RBI to influence interest rates ?

1. Bank Rate/the Repo Rate

2. Reverse Repo Rate

3. CRR/SLR

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) All 1, 2 and 3

(D) Only 3

(E) Both 1 and 3

Ans : (C)

 

49. For giving cooking gas connection to poor families, which of the following one time subvention (in rupees) will be provided by the Planning Commission ?

(A) 500

(B) 600

(C) 750

(D) 1000

(E) 1400

Ans : (E)

 

50. Which one of the following rates signal the RBI’s long term out-look on interest rates ?

(A) Repo Rate

(B) Reverse Repo Rate

(C) Bank Rate

(D) SLR

(E) CRR

Ans : (C)

 

51. What do you understand by ‘Para Banking’ services ?

(A) Eligible financial services rendered by banks

(B) Utility services provided by banks

(C) Services provided through business correspondents

(D) Services provided to armed force personnel

(E) None of these

Ans : (C)

 

52. For which one of the following reasons, the Steel Ministry wants complete ban on export of iron ore from India ?

(A) The price of iron ore exports is not competitive

(B) The iron ore exports do not provide any value addition to exports

(C) The prices of iron ore are high and as such the exports of the ore should be banned

(D) Iron ore is a non-renewable resource like coal and petroleum products, hence it should be preserved

(E) None of these

Ans : (D)

 

53. What is a cross Border Exchange ?

(A) Trading of foreign currency in India

(B) Trading of Indian rupee in exchange of other currencies/ goods

(C) Hawala transactions in Indian Rupee

(D) Unauthorized remittance of Indian Rupee

(E) None of these

Ans : (A)

 

54. What is Cartosat-2B ?

(A) It is an advanced remote sensing statellite built by ISRO

(B) It is a warhead developed by DRDO

(C) It is an educational project launched by UGC

(D) It is an advanced computer developed by IIT Kanpur

(E) None of these

Ans : (A)

 

55. For which one of the following reasons RBI has decided to undertake mid-quarter policy reviews ?

1. To realign its policies

2. To take steps and ensure smooth flow of credit

3. To provide guidance to the economy

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 3

(D) All 1, 2 and 3

(E) None of these

Ans : (D)

 

56. Which one of the following is the objective of Financial Stability and Development Council ?

(A) To address inter-regulatory issues only

(B) To focus on financial literacy only

(C) To focus on financial inclusion only

(D) Only (A) and (B)

(E) All (A) , (B) and (C)

Ans : (C)

 

57. For which one of the following reasons has the Planning Com-mission decided to convert itself into a system Reforms Commission ?

(A) It is to make people to people contact

(B) It is to understand the problems of people

(C) It is to review the implementation of its policies

(D) It is aimed at changing economic profile of the country

(E) None of these

Ans : (A)

 

58. Which one of the following sectors in India has attracted highest amount of Foreign Direct Investment during 2009-10 ?

(A) Manufacturing

(B) Construction

(C) Wholesale and Retail Trade

(D) Financial Insurance, Real Estate

(E) Civil Aviation

Ans : (B)

 

59. Which of the following is/are a renewable source of energy ?

1. Wind

2.Solar

3. Thermal

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) All 1, 2 and 3

(D) Only 2 and 3

(E) Only 1 and 2

Ans : (E)

 

60. Expand the term SWIFT—

(A) Society for Worldwide Inter-national Financial Telecommunications

(B) Society for Worldwide Inter-bank Financial Telecommunications

(C) Society for Worldwide Inter-national Financial Transfers

(D) Society for Worldwide Inter-bank Fiscal Transactions

(E) None of these

Ans : (B)

 

61. For which one of the following reasons. NABARD has set up joint liability groups (JLG) of farmers ?

(A) To facilitate delivery of credit to farmers

(B) To facilitate better delivery of credit to farmers through informal sources

(C) To facilitate better delivery of credit to share croppers and those who do not have their own land

(D) To facilitate better delivery of credit to farmers through Panchayats

(E) None of these

Ans : (A)

 

62. Which of the following terms is not used in Banking World ?

(A) Holding Company

(B) Post dated cheque

(C) Credit

(D) Time deposit

(E) Centripetal force

Ans : (E)

 

63. What is the extent of claim that can be entertained by a Lok Adalat ?

(A) Up to lakhs

(B) Up to 10 lakhs

(C) Up to 20 lakhs

(D) Up to 50 lakhs

(E) No limit

Ans : (A)

 

64. ‘ASHA’ is a scheme for providing which of the following services to the people in India ?

(A) Health Service

(B) Clean water

(C) Primary Education

(D) Employment for 100 days

(E) None of these

Ans : (A)

 

65. Some private organizations are running e-choupals, to help which of the following section of society ?

(A) Farmers

(B) Small businessman

(C) Cooperative Credit Societies

(D) School-going children

(E) Unemployed youth

Ans : (A)

 

66. Which is the currency of U.A.E. ?

(A) Dirham

(B) Dinar

(C) Dollar

(D) Taka

(E) Pound Sterling

Ans : (A)

 

67. Who amongst the following is the author of the book ‘A bend in the River’ ?

(A) Chetan Bhagat

(B) V. S. Naipaul

(C) Kiran Desai

(D) Anita Desai

(E) None of these

Ans : (B)

 

68. Which of the following terms is used in game of Cricket ?

(A) Love

(B) Scoop

(C) LBW

(D) Tee

(E) Back-hand drive

Ans : (C)

 

69. Which one of the following was India’s per cent GDP growth during 2009-10 ?

(A) 6.7

(B) 9.2

(C) 7.4

(D) 9.7

(E) None of these

Ans : (C)

 

70. Which one of the following countries in Europe is facing financial crisis ?

(A) Ireland

(B) Portugal

(C) Rumania

(D) Hungary

(E) France

Ans : (D)

 

71. Which of the following schemes is launched for school children ?

(A) Rajlakshmi

(B) Kutir Jyoti

(C) Mid Day Meal

(D) Swajal Dhara

(E) None of these

Ans : (C)

 

72. Loans of small or very small amounts given to low income group people are known as—

(A) Investment Loans

(B) Micro Credit

(C) Savings Loan

(D) Secured Loans

(E) Cash Credit Loans

Ans : (B)

 

73. Which of the following is the Central Bank of U.S.A. ?

(A) Federation of Banks in U.S.A.

(B) Citigroup U.S.A.

(C) Bank of America

(D) Central Bank of U.S.A.

(E) Federal Reserve System

Ans : (E)

 

74. Which one of the following countries was second biggest net importer of goods and services in the year 2009 ?

(A) U.S.A.

(B) India

(C) China

(D) Germany

(E) Russia

Ans : (B)

 

75. The activity of purchasing shares of various companies is called—

(A) On-line Trading

(B) Share Trading

(C) Real estate investment

(D) Corporate Trading

(E) None of these

Ans : (C)

You are here: Home MCQs Bank PO Exam General Knowledge General Awareness Question of Previous Year Bank Probationary Officers Exam