Exam Preparation Materials for Bank PO Exam

Aptitude Questions for Bank Probationary Officer Exam

1. Five years ago the total age of a father and his son was 40 years. The ratio of their present ages is 4:1. What is the present age of father?

(a) 30 years
(b) 20 years
(c) 25 years
(d) None of these

Answer: d

2. Ten years ago A was half of B age. If the ratio of their present ages is 3:4, What will be the total of their present ages?

(a) 8 years
(b) 20 years
(c) 30 years
(d) 35 years

Answer: d

3. Sushil was thrice as old as snehal 6 years back. Sushil will be 5/3 times as old as snehal 6 years hence. How old is snehal today?

(a) 18 years
(b) 24 years
(c) 12 years
(d) 15 years

Answer: c

4. If 6 years are substracted from the age of Gulzar and remainder is devided by 18, then the present age of his grandson Anup is obtained. If Anup is 2 years younger to Mahesh whose age 5 years then what is the age of Gulzar?

(a) 90 years
(b) 84 years
(c) 48 years
(d) 60 years

Answer: d

5. The tatal age of A,B and C is 90 years . Ten years age the ratio of their ages was 1:2:3. What is present age of B?

(a) 40 years
(b) 30 years
(c) 20 years
(d) 18 years

Answer: b

6. The sum of the ages of A,B and C is 96 years. To find out B age, which of the following information given in the statement P & Q is / are sufficent?
P:A is 6 years older than C
Q: the total of B & C ages is 56 years

(a) P
(b) Q
(c) Both P & Q
(d) None of these

Answer: c

7. Snehs age is 1/6th of her fathers age. Snehs father age will be twice of Vimals age after 10 years. If Vimals 8th birthday was celebrated 2 years ago, what is Snehs present age?

(a) 24 years
(b) 30 years
(c) 6 2/3 years
(d) None of these

Answer: d

8. .02 = ? %?

(a) 20
(b) 2
(c) .02
(d) .2

Answer: b

9. 13937.869 ÷ 199.54 + 15% of 201 = ?

(a) 150
(b) 90
(c) 80
(d) 100

Answer: d

10. 5% of (25% of Rs 1600) is = ?

(a) 5
(b) 17.50
(c) 20
(d) 25

Answer: c

11. 8 1/3 % of ? = 150

(a) 1250
(b) 1800
(c) 1700
(d) 1400

Answer: b

12. An shopkeeper sold an article for Rs2504.36. Appx what was his profit %, if the cost prize of the article was Rs 2400?

(a) 7
(b) 8
(c) 12
(d) 60

Answer: a

13. When a commodity is sold for Rs 34.80, there is a loss of 25%. What is the CP of it?

(a) 46.40
(b) 26.10
(c) 43
(d) 43.20

Answer: a

14. A shopkeeper bought an article for Rs 319.60. Appx, at what price should he sell to have 25% profit?

(a) 400
(b) 450
(c) 500
(d) 600

Answer: a

15. There would be 10% loss if toy is sold for Rs 10.80 per piece. At what price it should be sold to earn the profit of 20%?

(a) 12
(b) 12.96
(c) 14.40
(d) None

Answer: c

16. If books bought of price ranging from Rs200 to Rs 350 are sold at prices ranging from Rs300 to Rs 425, what is the greatest possible profit that might be made in selling eight books?

(a) 400
(b) 600
(c) Can’t be determined
(d) None of these

Answer: d

17. If a carton containing a dozen mirrors is dropped, which of the following can not be the ratio of broken mirrors to unbroken mirrors

(a) 2 : 1
(b) 3 : 1
(c) 3 : 2
(d) 7 : 5

Answer: c

18 The salaries of A,B,andC,are in the ratio of1:2:3.The salaries of Band C together is Rs.6000.By what percentage is the salary of C more than that of A?

(a) 100%
(b) 200%
(c) 300%
(d) 600%

Answer: b

19. The amount of money is to be distributed among P,Q & R in the ratio of 3:5:7. If Q’s share is Rs1500, what is the difference between P’s and R’s share?

(a) 1200
(b) 1500
(c) 1600
(d) 1900

Answer: a

20. A sum of money is to be distributed among P,Q & R in the ratio of 2:3:5. If total share of P & R together is Rs400 more than of Q, what is R’s share in it?

(a) 400
(b) 500
(c) 600
(d) 750

Answer : b

You are here: Home MCQs Bank PO Exam Aptitude Questions for Bank Probationary Officer Exam