Computer Officer/Bank IT Officer Exam Preparation Materials

Basic General Knowledge: Set 12

1.         Richter scale is used for measuring

A.         density of liquid

B.         intensity of earthquakes

C.         velocity of wind

D.         humidity of air

Answer:  B

 

2.         Prince Charles and Princess Diana of Britain announce their separation in

A.         1990

B.         1991

C.         1996

D.         1997

Answer:  C

 

3.         Paleontology is a branch of science that deals with the

A.         behavior of animals

B.         origin and growth of plants

C.         the forms of life as revealed by fossils of animals or plants

D.         formation of new stars

Answer:  C

 

4.         Sir Humphry Davy was a British chemist who

A.         invented the safety lamp for miners

B.         discovered the anesthetic properties of nitrous oxide

C.         both (a) and (b)

D.         None of the above

Answer:  C

 

5.         Sonia Nazario of "Los Angeles Times" was awarded Pulitzer Prize in 2003 for

A.         commentary

B.         editorial writing

C.         music

D.         feature writing

Answer:  D

 

6.         Soil is formed from the parent rock material by

A.         chemical decomposition

B.         physical decomposition

C.         biological decomposition

D.         All of the above

Answer:  D

 

7.         The air we inhale is mixture of gases. Which of the following gases in the mixture is highest in percentage?

A.         Carbon dioxide

B.         Nitrogen

C.         Oxygen

D.         Ozone

Answer:  B

 

8.         Oxford University was founded in

A.         1139 AD

B.         1163 AD

C.         215 BC

D.         55 BC

Answer:  B

 

9.         The American General who led the revolt against the British and declared American independence was

A.         George Washington

B.         Bill Clinton

C.         George Bush

D.         None of the above

Answer:  A

 

10.       Regular meetings of Trusteeship Council (UNO) are held

A.         once a year

B.         twice a year

C.         thrice a year

D.         four times a year

Answer:  B

 

11.       Radioactive substances can be produced readily in

A.         an electron gun

B.         an atomic pile

C.         a transistor

D.         a Wilson cloud chamber

Answer:  B

 

12.       The 2002 Commonwealth Games were held in

A.         Canada

B.         UK

C.         Australia

D.         Malaysia

Answer:  B

 

13.       Profit made when an asset is sold more than the price at which it was bought is called

A.         capital

B.         capital-gain

C.         capitalism

D.         None of the above

Answer:  B

 

14.       Plorence(Chadwick) is the associated place for which of the following sport?

A.         Snooker

B.         Racking Horse

C.         Skiing

D.         Tennis

Answer:  C

 

15.       The 2012 Olympics Games were held in

A.         London

B.         Seoul

C.         Sydney

D.         Tokyo

Answer:  A

 

16.       Rajiv Gandhi, Prime Minister of India, was assassinated in

A.         1961

B.         1971

C.         1981

D.         1991

Answer:  D

 

18.       Pan - American Highway, north-west Alaska to Southernmost Chile is the worlds

A.         longest road

B.         highest road

C.         busiest road

D.         None of the above

Answer:  A

 

19.       Raja Rammohan Roy

A.         was a social reformer who tried to eradicate sati, purdah and child marriage

B.         advocated widow remarriage and woman's education

C.         was the founder of the Brahmo Samaj

D.         All of the above

Answer:  D

 

20.       South Indian temples have

A.         tall towers with curving sides that taper at the top

B.         gateway towers shaped like trapezoidal pyramids

C.         both are correct

D.         None of the above

Answer:  B

 

21.       South Africa joined the Commonwealth as 51st member in

A.         May 1993

B.         May 1994

C.         May 1995

D.         May 1996

Answer:  B

 

22.       Recently lead free petrol was introduced in our country because

A.         they are not needed now as anti-knock agents

B.         they tower the efficiency of the engine

C.         they cause less pollution

D.         to reduce the cost of petrol

Answer:  C

 

23.       Rabindranath Tagore receive Nobel Prize in 1913 in the field of

A.         physics

B.         peace

C.         literature

D.         economy

Answer:  C

 

24.       People who secretly indulge in anti-national or anti-government activities and help the enemy are called

A.         Second column

B.         Third column

C.         Fourth column

D.         Fifth column

Answer:  D

 

25.       Sulphur is not present in

A.         iron pyrites

B.         gypsum

C.         coal

D.         chlorapatite

Answer:  D

You are here: Home MCQs Computer Officer Exam General Knowledge Basic General Knowledge Basic General Knowledge: Set 12