Computer Operator/Bank Clerk Exam Preparation Materials

Computer MCQs Mixed Bag: 3

1. In Windows 2000, what is the best place to determine which devices are using which system resources?
  1. Hardware profiles
  2. System properties
  3. Device manager
  4. System tools

Answer: C

 

2. Which of the following is not a common form factor (the particular way components are positioned on a motherboard is called the motherboard’s form factor)?

  1. AT
  2. ATI
  3. ATX
  4. FlexATX

Answer: B

 

3. When choosing a new motherboard, what should be your first consideration?

  1. Form factor
  2. Desired CPU
  3. Price
  4. Feature set

Answer: B

 

4. What is the standard type of floppy drive today?

  1. 1.2 MB, 5.25 inch
  2. 720 KB, 3.5 inch
  3. 1.44 MB 3.5 inch
  4. 2.88 MB, 3.5 inch

Answer: C

 

5. Which statements are true about a floppy drives?

  1. You can have a maximum of two floppy drives per system
  2. You can have only one floppy drive per system
  3. Each floppy drive uses a separate cable
  4. If you have more than one floppy drive, they must be the same type
  5. If you have more than one floppy drive, they must be two different types

Answer: A

 

6. Every floppy disk displays the same contents, even though each disk has different contents. What could be the problem?

  1. Pin 1 on the ribbon cable is broken
  2. Pin 34 on the ribbon cable is broken
  3. The floppy drive is bad
  4. All the disks must have the same contents if that’s the way they appear.

Answer: B.( If pin 34 is damaged, the floppy drive does not notice when a new floppy disk has been inserted.)

 

7. What is the purpose of the seven-wire twist in the floppy cable?

  1. To increase flexibility in the cable
  2. The system doesn’t use those wires, but it makes a floppy cable easier to identify.
  3. To differentiate between drive A: and drive B:
  4. There is no twist in a floppy ribbon cable.

Answer: C

 

8. All Windows systems reserve the drive letters…..and…..for floppy drives.

  1. No letters reserved. You can choose the ones you want.
  2. A, B
  3. C, D
  4. A, D

Answer: B

 

9. The floppy drive connects to the motherboard via a …….pin cable.

  1. 68
  2. 40
  3. 36
  4. 34

Answer: D

 

10.  When you switch on your PC, the error message “Non system disk or disk error. Replace and strike any key when ready” appears on the screen. It was working well before. What could be the cause?

  1. There is no Operating System on the computer
  2. CMOS setting is corrupt
  3. The non bootable floppy disk is left in the drive
  4. Hard disk is damaged

Answer: C

11.  What determines the drive letter assigned to a floppy drive?

  1. The placement of the floppy drive connector on the floppy cable
  2. The Operating System
  3. The floppy drive’s capacity
  4. How the floppy controller connects to the motherboard

Answer: A

 

12.  To change the boot sequence setting of your computer to A, C, CD drive, where do you need to go?

  1. BIOS
  2. You can’t change
  3. My computer
  4. CMOS setup

Answer: D

 

13.  Which is not the most important geometry of the hard drives?

A. Cylinders

 B. Write precomp cylinder

 C. Heads

 D. Sectors per track

Answer: B

 

14.  Which is the most important geometry of the hard drives?

  1. Cylinders
  2. Heads
  3. Sectors per track
  4. All of the above

Answer: D

 

15.  Which of the following is not true about IDE drives today?

  1. They are considered to be ATA, or AT attachment, drives
  2. They need a 40 pin flat ribbon attachment to the IDE controller
  3. The need to be “parked” before moving
  4. Their volume is measured in gigabytes.

Answer: C (only early hard drives needed to be parked)

 

16.  How many IDE hard drives can you have on a system with two hard drive controllers?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: D

 

17.  How do you differentiate two IDE drives on the same cable?

  1. The flat ribbon cable has a seven-wire twist that determines which is master and which is slave
  2. Setting jumpers on the individual drives determines which is master and which is slave
  3. The IDE controller determines which is master and which is slave
  4. Both drives are considered equal

Answer: B

 

18.  What happens if you cable an IDE hard drive incorrectly?

  1. You can destroy that hard drive
  2. The data will be erased, but the hard drive will be OK.
  3. Nothing will be damaged or lost but the system won’t be able to communicate with that hard drive
  4. Nothing will happen. It doesn’t matter how the cable is set up; it doesn’t have the seven-wire twist

Answer: C

 

19.  What was the maximum size hard drive that the BIOS routines for an original AT command set enabled?

  1. 504 MB
  2. 504 million bytes
  3. 528 MB
  4. There was no limit

Answer: A (528 million bytes)

 

20.  When autodetecting an IDE hard drive, which option you won’t choose for setting up the drive?

  1. ECHS (enhanced, cylinders, heads, sectors)
  2. Normal
  3. EBA (enhanced block addressing
  4. LBA (logical block addressing)

Answer: B

You are here: Home MCQs Computer Operator Exam MCQ Mixed Bag Computer MCQs Mixed Bag: 3