Objective Questions(MCQ) on Fundamentals of Computers Part 4

  1. 1. The Second Generation Computer was based on ………….

A. Vacuum Tube                           B. Silicon Chips

C. Transistor                                  D. Bio Chips

Answer: C

2. The Third Generation Computer was made with ………….

A. Vacuum Tube                           B. Discrete Components

C. IC                                              D. Bio Chips

Answer: C

3. The BIOS is the abbreviation of ………….

A. Basic Input Output System        B. Best Input Output System

C. Basic Input Output Symbol       D. Base Input Output System

Answer: A

4. What do you call a single point on a computer screen

A. Cell                                           B. Element

C. Pixel                                          D. Bit

Answer: C

5. RJ45 UTP cable has …………. Cables.

A. 2 pair                                        B. 3 pair

C. 4 pair                                         D. 5 pair

Answer: C

6. Basic is …………. language.

A. a procedural                              B. an object oriented

C. both A and B                             D. none of the above

Answer: A

7. In ______________ mode, the communication channel is used in both directions at the same time?

A. Full-duplex                               B. Simplex

C. Half-duplex                               D. None of the above

Answer: C

8. How was the generation of computer classified?

A. by the device used in memory & processor

B. by the speed of computer

C. by the model of the computer

D. by the accuracy of computer

Answer: A

9. The first computer was brought to Nepal in …………..

A. 2018 B.S.                                  B. 2028 B.S.

C. 2038 B.S.                                  D. 2048 B.S.

Answer: B

10.  Through which device the main components of the computer communicate with each other?

A. Keyboard                                  B. System Bus

C. Monitor                                     D. Memory

Answer: B

11.  What was the purpose to bring the first computer to Nepal?

A. SLC result preparation              B. Computer Education

C. to process census statistics        D. Word Processing

Answer: C

12.  Which is a valid program to access the Internet?

A. Access                                      B. Front Page

C. Windows Explorer                    D. Netscape

Answer: D

13.  Which one is the Low Level Language?

A. Assembly                                  B. Visual Basic

C. Java                                           D. C++

Answer: A

14.  Which is a volatile memory?

A. ROM                                         B. BIOS

C. PROM                                       D. RAM

Answer: D

15.  The digital signals can be represented by

A. Binary Codes                            B. 0 and 1

C. High and Low                           D. all of the above

Answer: D

Connect with us

We're on Social Networks. Follow us & get in touch.

ONLINE STAT

We have 14 guests and no members online

SPONSORED LINKS

Find us on facebook

You are here: Home Computer Operator Preparation Computer Fundamentals Objective Questions(MCQ) on Fundamentals of Computers Part 4