Logical Reasoning

Logical problem with answer: Set 2

Each problem consists of three statements. Based on the first two statements, the third statement may be true, false, or uncertain.

 1.  A fruit basket contains more apples than lemons.

There are more lemons in the basket than there are oranges.

The basket contains more apples than oranges.

If the first two statements are true, the third statement is

A.            true

B.            false

C.            uncertain

Answer:  A

Explanation:

There are fewer oranges than either apples or lemons, so the statement is true.

Easy method: (Try this method to solve without any confusion)

 

1. A fruit basket contains more apples than lemons = App > Lem

2. There are more lemons in the basket than there are oranges = Lem > Org

Now, Combine the above two results: App > Lem > Org

3. The basket contains more apples than oranges (App > ... > Org) = Yes.

Therefore, the given 3rd statement is true.

 

2. The Shop and Save Grocery is south of Greenwood Pharmacy.

Rebecca's house is northeast of Greenwood Pharmacy.

Rebecca's house is west of the Shop and Save Grocery.

If the first two statements are true, the third statement is

A.            true

B.            false

C.            uncertain

Answer:  B

Explanation:

Because the first two statements are true, Rebecca's house is also northeast of the Shop and Save Grocery, which means that the third statement is false.

 

3.  Joe is younger than Kathy.

Mark was born after Joe.

Kathy is older than Mark.

If the first two statements are true, the third statement is

A.            true

B.            false

C.            uncertain

Answer: A

Explanation:

Joe is younger than Kathy and older than Mark, so Mark must be younger than Kathy.

 

 

4.  On the day the Barton triplets are born,

Jenna weighs more than Jason.

Jason weighs less than Jasmine.

Of the three babies, Jasmine weighs the most.

If the first two statements are true, the third statement is

A.            true

B.            false

C.            uncertain

Answer:  C

Explanation:

We only know that Jasmine weighs more than Jason. There is no way to tell whether Jasmine also weighs more than Jenna.

 

5. The temperature on Monday was lower than on Tuesday.

The temperature on Wednesday was lower than on Tuesday.

The temperature on Monday was higher than on Wednesday

If the first two statements are true, the third statement is

A.            true

B.            false

C.            uncertain

Answer:  C

Explanation:

We know from the first two statements that Tuesday had the highest temperature, but we cannot know whether Monday's temperature was higher than Tuesday's

 

6.  Oat cereal has more fiber than corn cereal but less fiber than bran cereal.

Corn cereal has more fiber than rice cereal but less fiber than wheat cereal.

Of the three kinds of cereal, rice cereal has the least amount of fiber.

If the first two statements are true, the third statement is

A.            true

B.            false

C.            uncertain

Answer:  A

Explanation:

From the first statement, we know that bran cereal has more fiber than both oat cereal and corn cereal. From the second statement, we know that rice cereal has less fiber than both corn and wheat cereals. Therefore, rice cereal has the least amount of fiber.

 

7.  Martina is sitting in the desk behind Jerome.

Jerome is sitting in the desk behind Bryant.

Bryant is sitting in the desk behind Martina.

If the first two statements are true, the third statement is

A.            true

B.            false

C.            uncertain

Answer:  B

Explanation:

Given the information in the first two statements, Bryant is sitting in front of both Jerome and Martina, so the third statement must be false.

 

8. Battery X lasts longer than Battery Y.

Battery Y doesn't last as long as Battery Z.

Battery Z lasts longer than Battery X.

If the first two statements are true, the third statement is

A.            true

B.            false

C.            uncertain

Answer:  C

Explanation:

The first two statements indicate that Battery Y lasts the least amount of time, but it cannot be determined if Battery Z lasts longer than Battery X.

 

9. Spot is bigger than King and smaller than Sugar.

Ralph is smaller than Sugar and bigger than Spot.

King is bigger than Ralph.

If the first two statements are true, the third statement is

A.            true

B.            false

C.            uncertain

Answer:  B

Explanation:

Spot is bigger than King, and Ralph is bigger than Spot. Therefore, King must be smaller than Ralph.

 

10. Middletown is north of Centerville.

Centerville is east of Penfield.

Penfield is northwest of Middletown.

If the first two statements are true, the third statement is

A.            true

B.            false

C.            uncertain

Answer:  B

Explanation:

Because the first two statements are true, Penfield is west of Centerville and southwest of Middletown. Therefore, the third statement is false.

 

11.  All spotted Gangles have long tails.

Short-haired Gangles always have short tails.

Long-tailed Gangles never have short hair.

If the first two statements are true, the third statement is

A.            true

B.            false

C.            uncertain

Answer:  C

Explanation:

We know only that long-tailed Gangles have spots. We cannot know for certain if long-tailed Gangles also have short hair.

You are here: Home Reasoning Logical Reasoning Logical Problems Logical problem with answer: Set 2