Logical Reasoning

Logical problem with answer: Set 3

Each problem consists of three statements. Based on the first two statements, the third statement may be true, false, or uncertain.

1.  All Lamels are Signots with buttons.

No yellow Signots have buttons.

No Lamels are yellow.

If the first two statements are true, the third statement is

A.            true

B.            false

C.            uncertain

Answer:  A

Explanation:

We know that there are Signots with buttons, or Lamels, and that there are yellow Signots, which have no buttons. Therefore, Lamels do not have buttons and cannot be yellow.

 

2. The hotel is two blocks east of the drugstore.

The market is one block west of the hotel.

The drugstore is west of the market.

If the first two statements are true, the third statement is

A.            true

B.            false

C.            uncertain

Answer:  A

Explanation:

The market is one block west of the hotel. The drugstore is two blocks west of the hotel, so the drugstore is west of the market.

 

3.  A toothpick is useful.

Useful things are valuable.

A toothpick is valuable.

If the first two statements are true, the third statement is

A.            true

B.            false

C.            uncertain

Answer:  A

Explanation:

To the extent that a toothpick is useful, it has value.

 

4. Tom puts on his socks before he puts on his shoes.

He puts on his shirt before he puts on his jacket.

Tom puts on his shoes before he puts on his shirt.

If the first two statements are true, the third statement is

A.            true

B.            false

C.            uncertain

Answer:  C

Explanation:

There is not enough information to verify the third statement.

 

5. Three pencils cost the same as two erasers.

Four erasers cost the same as one ruler.

Pencils are more expensive than rulers.

If the first two statements are true, the third statement is

A.            true

B.            false

C.            uncertain

Answer:  B

Explanation:

Rulers are the most expensive item.

 

6. Taking the train across town is quicker than taking the bus.

Taking the bus across town is slower than driving a car.

Taking the train across town is quicker than driving a car.

If the first two statements are true, the third statement is

A.            true

B.            false

C.            uncertain

Answer:  C

Explanation:

Both the car and the train are quicker than the bus, but there is no way to make a comparison between the train and the car.

 

7.  Cloudy days tend to be more windy than sunny days.

Foggy days tend to be less windy than cloudy days.

Sunny days tend to be less windy than foggy days.

If the first two statements are true, the third statement is

A.            true

B.            false

C.            uncertain

Answer:  C

Explanation:

Cloudy days are the most windy, but there is not enough information to compare the wind on the foggy days with the wind on the sunny days.

 

8.  At a parking lot, a sedan is parked to the right of a pickup and to the left of a sport utility vehicle.

A minivan is parked to the left of the pickup.

The minivan is parked between the pickup and the sedan.

If the first two statements are true, the third statement is

A.            true

B.            false

C.            uncertain

Answer:  B

Explanation:

This is the order of the cars from left to right: minivan, pickup, sedan, sport utility vehicle.

 

9. The bookstore has a better selection of postcards than the newsstand does.

The selection of postcards at the drugstore is better than at the bookstore.

The drugstore has a better selection of postcards than the bookstore or the newsstand.

If the first two statements are true, the third statement is

A.            true

B.            false

C.            uncertain

Answer:  A

Explanation:

Of the three, the drugstore has the best selection of postcards.

 

10. A jar of jelly beans contains more red beans than green.

There are more yellow beans than red.

The jar contains fewer yellow jelly beans than green ones.

If the first two statements are true, the third statement is

A.            true

B.            false

C.            uncertain

Answer:  B

Explanation:

The first two statements indicate there are more yellow jelly beans than red and green.

You are here: Home Reasoning Logical Reasoning Logical Problems Logical problem with answer: Set 3